Hvornår er det fastelavn? Og hvad er fastelavn?

Fastelavn er mit navn, boller vi jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.

Sådan lyder en kendt børnesang, og lige netop fastlavn – kan du læse mere om her. Ja ja, formålet er i sidste ende, at du kan se “Hvornår er det fastelavn?”. Inden da skal du dog ikke snydes for, at lære lidt mere omkring hvad fastelavn egentlig er.

Hvad er fastelavn?

Nu til dags er det børnene, som fejrer fastelavn. Men de færreste ved nok, at det oprindeligt var en voksenfest, hvor både mænd og kvinder klædte sig ud og festede med rigelige mængder mad og drikke i flere dage. Sådan foregik højtiden faktisk helt frem til ca. 1900.

Ordet Fastelavn stammer fra det plattyske ord vastelavent, hvilket der betyder fasteaften. Dette er hentydningen til den 40 dages lange faste, som starter straks efter fastelavnstiden og varer lige indtil påske. Fastelavnstiden kaldes også for karnevalstiden – karneval som i carne vale, altså farvel kød eller uden kød. For i fastetiden op til påske må man ikke spise kød.

Fastelavn i dag

Fastelavnen er i Danmark en festdag, hovedsagelig for børn og barnlige sjæle, med rigtig mange traditioner.

At slå katten af tønden er fastelavnstraditionen over dem alle. Fastelavnstønden fyldes med søde sager og frugt, og herefter er det tid til, at der slås løs på tønden. Deltagerne er udklædte, og der slås på tønden skiftevis. Den, der slår det sidste bræt ned, bliver kattekonge og kåres med en gylden papirskrone.

Reglerne om, hvem der skal være kattedronning, er derimod ikke så entydige. Nogle steder er det den, som kattekongen vælger, andre steder er det den næste i rækken. Den mest udbredte skik går på, at den, der slår bunden ud af tønden, bliver kattedronning.

Hvornår er det fastelavn?

Fastelavnssøndag falder altid syv uger før påskedag, hvilket betyder, at det er fastelavn et sted mellem 1. februar og 7. marts.

De næste par års datoer for hvornår det er fastelavn.

Fastelavn 2012 – 19. februar 2012
Fastelavn 2013 – 10. februar 2013
Fastelavn 2014 – 02. marts 2014
Fastelavn 2015 – 15. februar 2014
Fastelavn 2016 – 7. februar 2014
Fastelavn 2017 – 26. februar 2014

 

VN:F [1.9.18_1163]

Synes du om indlægget? Giv os en rating herunder
Rating: 6.8/10 (19 votes cast)
Hvornår er det fastelavn? Og hvad er fastelavn?, 6.8 out of 10 based on 19 ratings    

Tags: ,

One Response to “Hvornår er det fastelavn? Og hvad er fastelavn?”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg_replace() in /var/www/frage.dk/public_html/wp-content/themes/definition/includes/theme-comments.php:64 Stack trace: #0 /var/www/frage.dk/public_html/wp-content/themes/definition/includes/theme-comments.php(20): the_commenter_link() #1 /var/www/frage.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(180): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /var/www/frage.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(146): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /var/www/frage.dk/public_html/wp-includes/class-walker-comment.php(140): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /var/www/frage.dk/public_html/wp-includes/class-wp-walker.php(371): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /var/www/frage.dk/public_html/wp-includes/comment-template.php(2096): Walker->paged_walk(Array, '5', 0, 0, Array) #6 /var/www/frage.dk/public_html/wp-content/themes/definition/comments.php(36): w in /var/www/frage.dk/public_html/wp-content/themes/definition/includes/theme-comments.php on line 64